Skelen og amblyopi ("dovent øje")

Bogen er uundværlig! Fås fra Dansk Psykologisk Forlag. Et klik på billedet bringer dig dertil.

Når de to øjne ikke peger mod samme mål taler vi om skelen. Hvis det ene øje uden sygdom eller optisk årsag ser dårligere end det andet, hedder det amblyopi. Ca. 3-4% af befolkningen har en eller en kombination af disse lidelser, men der er rigtig god behandlingsmulighed i optometrisk regi.

Faktisk har optometristen den mest effektive kendte behandlingsstrategi for udviklingsbetinget skelen og amblyopi. Indsatsen er mindre kompliceret jo før man starter, og der er ikke nogen nedre eller øvre aldersgrænse. Strategien er blot væsentlig forskellig fra spædbarnet til den voksne.

Behandlingsformen har været i brug med succes i mere end 50 år, og årsagerne til at den ikke er så kendt bunder i et højt krav til optometristens efteruddannelse, krav til patientens (forældrenes) motivation og indsats samt misinformation fra læger, der har fejltolket nogle katteforsøg fra tresserne. Det sidste er medvirkende årsag til at mange ikke får information om denne behandling, som, da det jo er et funktionelt problem og ingen sygdom, må foregå for egen regning. Har du selv eller en af dine pårørende disse lidelser bør du absolut læse bogen "Fra skelen til en verden med dybde". Hvis du er i sundhedsfag og møder disse lidelser bør du af patienthensyn være bekendt med bogens faglige indhold.